Hoe om te keren vette lever: Expert tips voor het verbeteren van uw gezondheid
Leververvetting is een aandoening die wordt gekenmerkt door een ophoping van vet in de lever die tot tal van gezondheidsproblemen kan leiden. Hoewel het vaker voorkomt bij mensen die veel drinken, kan het iedereen treffen, ongeacht de levensstijl. Gelukkig is leververvetting omkeerbaar met de juiste veranderingen in levensstijl. Met de onderstaande tips van deskundigen kunt u uw gezondheid verbeteren en leververvetting symptomen tegengaan. Van dieetaanpassingen tot meer lichaamsbeweging, deze tips helpen u op weg naar een gezonder leven.
Wat is leververvetting en de oorzaken ervan?
Leververvetting is een aandoening waarbij vet zich ophoopt in de lever, waardoor ontstekingen, littekens en schade aan de lever ontstaan zegt de dietist diabetes type 2. Het is vaak omkeerbaar, maar onbehandeld kan het leiden tot levercirrose, een ernstige aandoening die kan leiden tot leverfalen. De precieze oorzaak van leververvetting is niet bekend, maar risicofactoren zijn overgewicht, erfelijkheid, een suikerrijk dieet, overmatig alcoholgebruik, het gebruik van bepaalde medicijnen en diabetes. Er zijn verschillende soorten leververvetting, gebaseerd op het type vetophoping in de lever. Niet-alcoholische leververvetting, de meest voorkomende vorm van leververvetting, treedt op wanneer vet in de lever wordt opgeslagen bij mensen die weinig of geen alcohol drinken. Het kan gebeuren als men te veel vet of suiker eet, te weinig vezels binnenkrijgt en te weinig beweegt.
Symptomen van leververvetting
De meeste mensen met leververvetting ervaren geen symptomen. Als u de diagnose leververvetting krijgt, zal uw arts letten op tekenen zoals een vergrote lever, gewichtstoename rond uw buik, of een verhoogde leverenzymtest. U kunt ook merken dat uw buik zichtbaar groter is dan uw dijen. Leververvetting wordt meestal vastgesteld met een echografie van de lever en bloedonderzoek. Als u leververvetting heeft, is het belangrijk dat u zich laat behandelen om ernstige gezondheidscomplicaties te voorkomen, waaronder leverschade, diabetes en het metabool syndroom.
Dieettips voor leververvetting
Als u leververvetting hebt, moet u streven naar een evenwichtige voeding met veel vezels en weinig suiker. Als u overgewicht heeft, kunt u ook overwegen een caloriearm dieet te volgen om gewicht te verliezen. Zorg ervoor dat u veel fruit en groenten eet, want die bevatten veel vezels en vitaminen. Maak ook regelmatig vis en kip deel uit van uw dieet, want die bevatten veel eiwitten. Vermijd voedsel dat veel suiker en vet bevat, zoals koekjes, gebak en chips. Lees de voedingswaarde-etiketten van voedingsmiddelen om er zeker van te zijn dat ze niet veel suiker bevatten. Als u een caloriearm dieet volgt, kunt u een diëtist raadplegen om er zeker van te zijn dat u alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.
Tips voor lichaamsbeweging en levensstijl bij leververvetting
Regelmatig bewegen is essentieel om leververvetting tegen te gaan. U moet streven naar ten minste 150 minuten per week matig intensieve aërobe lichaamsbeweging. U kunt dit opdelen in drie sessies van 30 minuten per week. Als u lang niet hebt gesport, bouw uw activiteitenniveau dan over een paar weken geleidelijk op om blessures te voorkomen. U kunt dit zelfs opdelen in stukjes van 10 minuten. U kunt uw gezondheid ook verbeteren door uw slaap-, stress- en sociale gewoonten aan te passen. Slaap minstens zeven uur per nacht. Probeer apps als Calm en Headspace te gebruiken om je te helpen mediteren en sneller in slaap te vallen. Verminder je stressniveau door elke dag tijd te nemen om te ontspannen en tot rust te komen.
Supplementen voor leververvetting
Sommige supplementen kunnen helpen om leververvetting om te keren. Deze omvatten probiotica, vitamine B en C, magnesium, en omega-3 vetzuren. Probiotica zijn nuttige bacteriën die helpen bij de spijsvertering, wat je vermogen om vet af te breken kan verbeteren. Vitamine B helpt je lichaam energie te gebruiken uit koolhydraten en vetzuren. Vitamine C helpt bij de opname van ijzer, wat essentieel is voor het herstellen van schade in je lichaam. Magnesium is een mineraal dat helpt bij de doorbloeding en het risico op hart- en vaatziekten kan verminderen. Omega-3 vetzuren kunnen helpen de triglyceriden in uw bloed te verminderen en uw risico op hartziekten te verlagen. Als u een caloriearm dieet volgt, kunt u supplementen nemen om de vitamines die u misschien mist, aan te vullen. Overleg echter met uw arts voordat u supplementen neemt. Ze kunnen een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen.
Controle van leververvetting
Als bij u leververvetting is vastgesteld, is het belangrijk om uw vooruitgang bij te houden. Noteer de veranderingen in uw levensstijl en de voortgang van de behandeling. U kunt uw vooruitgang volgen met een levergezondheidsscore, waarmee u uw symptomen kunt bijhouden en ervoor kunt zorgen dat ze verbeteren. U kunt uw leververvetting ook volgen met een bloedtest. U kunt deze test om de paar maanden doen om te zien of uw behandeling werkt.
Stressmanagement bij leververvetting
Zoals we al besproken hebben, is stress een belangrijke factor bij leververvetting. Als je kampt met stress, zul je minder vooruitgang boeken in je behandeling. Maak tijd in uw dag om te ontspannen en tot rust te komen. U kunt dit doen door regelmatig pauzes te nemen op uw werk, te mediteren of te sporten. U zult merken dat u veel beter met stress kunt omgaan als u maatregelen neemt om uw stressniveau te verlagen. Als u worstelt met stress, kunt u ook overwegen om naar een therapeut te gaan. Die kan u helpen uw problemen te verwerken en manieren te vinden om beter met stress om te gaan.
Risicofactoren voor leververvetting
Als u risico loopt op leververvetting, kunt u dit met de juiste behandeling omkeren. Als je weet dat je risico loopt op leververvetting, kun je actie ondernemen om het terug te draaien voordat het ernstig wordt. U loopt een groter risico op leververvetting als u te zwaar bent, een familiegeschiedenis met deze aandoening hebt of een vet- en suikerrijk dieet volgt. U kunt uw risico op leververvetting verlagen door een evenwichtig dieet met weinig vet en suiker te volgen, regelmatig te bewegen en uw stress te beheersen. U kunt ook supplementen nemen zoals probiotica, vitamine B en C, magnesium en omega-3 vetzuren.
Behandeling van leververvetting
De beste manier om leververvetting te behandelen is de aandoening om te keren door uw dieet te veranderen en meer te bewegen. Mogelijk moet u ook supplementen nemen, vooral als u een caloriearm dieet volgt. Zorg ervoor dat u uw vooruitgang bijhoudt met een levergezondheidsscore, zodat u de verbeteringen in uw gezondheid kunt zien. De behandeling kan enkele maanden duren, dus wees niet ontmoedigd als u niet onmiddellijk resultaat ziet. Het is belangrijk om leververvetting te behandelen, omdat het kan leiden tot ernstigere gezondheidscomplicaties, waaronder leverschade, diabetes en het metabool syndroom.
Preventie van leververvetting
De beste manier om leververvetting te voorkomen is veranderingen aan te brengen in uw dieet en regelmatig te bewegen. U kunt ook uw stressniveau verminderen, omdat dit ook het risico op leververvetting kan verminderen. Probeer een evenwichtig dieet te volgen met weinig vet en suiker, en zorg ervoor dat u voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Doe minstens 150 minuten per week aan lichaamsbeweging en verdeel dit in drie keer 30 minuten per week. U kunt ook overwegen meer te slapen en uw stressniveau te verlagen om leververvetting te voorkomen. Met een gezonde levensstijl kunt u het risico op leververvetting en andere ziekten en aandoeningen sterk verminderen.