Tuinplanten kiezen voor schaduwrijke gebieden
Tuinplanten

Tuinplanten kiezen voor schaduwrijke gebieden

Het kiezen van de juiste tuinplanten voor schaduwrijke gebieden is cruciaal voor leefgebieden van vogels en bestuivers. Schaduwrijke gebieden zijn koeler en bevorderlijker voor plantengroei, dus het planten van inheemse planten zal het risico op plagen en ziekten verminderen. De juiste planten voor schaduwrijke plekken kunnen ook esthetisch aantrekkelijk zijn. Om een ​​gebied met weinig licht op te fleuren, zoekt u naar planten met gedurfd gebladerte. Bladplanten werden lang gezien als accenten in tuinen, maar tegenwoordig worden ze beschouwd als de basis en “bloemen” van een ontwerp. Kies planten met verschillende bladstructuren om het ontwerp interessanter te maken en uw beplantingsplan op te laten vallen.

De klokjesfamilie biedt verschillende mogelijkheden om in schaduwrijke gebieden te planten. Servisch klokje is bijvoorbeeld een laagblijvende bodembedekker met sterrenblauwe paarse bloemen en zilverachtig blad met contrasterende nerven. Deze planten stoten ook herten af. Verschillende cultivars hebben in de lente blauwe of witte bloemen en hun blad schijnt het hele groeiseizoen. Het is belangrijk om rekening te houden met het type grond waarin u uw planten gaat planten, omdat de juiste keuze afhangt van de schaduw die ze krijgen.

De juiste tuinplanten voor schaduwplekken zijn afhankelijk van de grondsoort en de hoeveelheid zonlicht. Donkergroene of bruine planten kunnen een schaduwrijke plek somber doen lijken, dus kies in plaats daarvan voor bleke pastelkleuren en bonte bloemen. Zo komt de kleur van de bloem nog meer tot zijn recht en wordt je tuin nog aantrekkelijker. Zorg er bij het kiezen van een tuinplant voor schaduwrijke plekken voor dat deze winterhard genoeg is om de schaduwrijke omstandigheden te verdragen.

Een andere solide optie voor een schaduwtuin is corydalis. Corydalis groeit tussen 6 inch en drie voet lang. Het is onderhoudsarm en gemakkelijk te kweken, maar vereist goed doorlatende grond. Het wordt het best gekweekt in goed doorlatende grond. Als u corydalis kweekt, moet u de USDA Hardiness Zone controleren. Deze schaduwtolerante planten mogen niet over het hoofd worden gezien.

Hoewel de bovengenoemde tuinplanten het meest schaduwtolerant zijn, zijn ze niet geschikt voor elke tuin. Bepaalde groenten en fruit hebben een bepaalde hoeveelheid direct zonlicht nodig om succesvol te groeien, maar ze groeien niet in diepe schaduw. Je zult een plek moeten vinden waar je wat zonlicht op ze kunt richten. Als dit niet mogelijk is, probeer dan een verscheidenheid aan cactussen en vetplanten te planten.

Heuchera is een andere vaste plant die kan gedijen in schaduwrijke gebieden. Deze planten zijn er in verschillende kleuren, waaronder zilver, paarszwart, zalm en roestoranje. Het blad van deze plant is prachtig en draagt ​​bij aan de visuele opwinding. Sommige soorten hebben opvallende bloemen op slanke stelen. Chocolate Ruffles is een mooi voorbeeld van deze plant. Bovendien is het winterhard in de zones vier tot negen.

Bij het kiezen van tuinplanten voor schaduwrijke plekken is het belangrijk om in gedachten te houden dat grond niet alleen maar vuil en water is. Lucht speelt ook een belangrijke rol bij het leveren van voedingsstoffen aan planten. De porieruimte in de bodem helpt micro-organismen hun werk te doen en is een essentieel onderdeel van de plantgezondheid. Ook moeten planten een drainagesysteem hebben om te voorkomen dat overtollig water in de grond uitspoelt. Een goed drainagesysteem zorgt ervoor dat de grond niet te verzadigd raakt, waardoor een breed scala aan plagen en ziekten het gebied binnendringen.