Tuinplanten voor zonnige gebieden
Tuinplanten

Tuinplanten voor zonnige gebieden

Zonminnende vaste planten, zoals dianthus, clematis en candytuft, zijn goede keuzes voor tuinen met veel direct zonlicht. Ze gebruiken de energie van de zon om te groeien en bloeien, en ze zijn de eersten die bloeien na de vroegste vaste planten, zoals tulpen, pioenrozen en irissen. Vaste planten groeien twee jaar of langer en sommige bloeien zelfs in de winter. In de lente beginnen ze te groeien en sterven ze in de herfst terug op de grond. In de zomer kun je echinacea, liatris en duizendblad planten, die allemaal het beste in de volle zon groeien.

Een meerjarige salie, “May Night”, is een uitstekende keuze voor zonnige gebieden. Deze vaste plant is ongeveer 12 centimeter lang en verspreid. Het geeft de voorkeur aan een vochtige, goed doorlatende grond. Het kan een breed scala aan bodem-pH’s verdragen, van alkalisch tot zuur. Het delicate blad en de trompetachtige bloemen zijn perfect voor containers. Het groeit ook snel en is een goede kandidaat voor halfschaduwlocaties, zolang de grond goed gedraineerd is en regelmatig wordt bewaterd.

Groenten kun je ook op een zonnige plek telen. Je kunt okra, een zuidelijke favoriet, planten in de zonnigste hoek van je tuin. De zon is gunstig voor veel planten, maar ze kunnen te warm zijn voor hun wortels. Door de hitte kan het blad ook gaan hangen. Een zonminnende groente is niet alleen onaantrekkelijk, maar houdt je ook meerdere dagen in de keuken en beloont je met lekkere, verse groenten.

Sommige planten zijn sterker dan andere, dus het is het beste om bij inheemse soorten te blijven. Inheemse planten zijn de beste keuze voor zonnige gebieden, omdat ze zijn aangepast aan het klimaat en de bodem. Sommige planten die in de volle zon gedijen, hebben ook vergelijkbare groeiomstandigheden. Kies bijvoorbeeld voor rozemarijn als je een zonnige achtertuin hebt. Het is een droogteresistente plant die goed tegen hitte kan, dus perfect voor zonnige gebieden.

Een andere goede keuze voor een zonnig gebied is de dekenbloem. Inheems in de Amerikaanse prairies, produceert dekenbloem golven van madeliefachtige bloemen. De bloemen worden hoog boven het blad gehouden en zijn perfect voor het aantrekken van vlinders en bijen. De dekenbloem is ook gemakkelijk te verzorgen, waardoor het een van de beste keuzes is voor een zonnig gebied. Je kunt het zelfs verdelen en om de paar jaar planten als je meer bloemen wilt.

Geraniums houden van de zon, en ze groeien in winterharde zones negen tot en met 12 en veel dwergvariëteiten overschrijden zelden zes centimeter. Geraniums verdragen ook hitte en droogte en zijn droogtetolerant. Cosmo-planten zijn een andere uitstekende keuze voor zonnige gebieden. Cosmo planten groeien snel en hebben een lang groeiseizoen. Cosmo-planten hebben een gemiddelde hoogte van 12 inch. En omdat ze bestand zijn tegen droogte, zijn ze een uitstekende keuze voor een zonnige tuin.